Sugárzó fűtések

A hagyományos (konvekciós) fűtéssel a levegőt melegítjük fel, majd ez a levegő cirkulál a helyiségben a környezetet (falak, bútorok, stb.) felmelegítve. Az átadott hő mennyisége szempontjából a hősugárzás ezen esetekben minimális. A sugárzó fűtések (infrapanel) esetében pont az ellenkező történik: a sugárzó fűtőtest nem a levegőt, hanem a tárgyakat melegíti fel. A tárgyakra (falak, padló, bútorok) eső hősugárzás kb. 15%-a visszaverődik, míg a maradék 85%-ot elnyelik. A felmelegített tárgyak adják le a hőt a környezetnek, felmelegítve a levegőt. A legegyszerűbb ahhoz hasonlítani, mikor egy tiszta, hideg téli napon érezzük a Nap sugarainak jótékony hatását.

Az ECOSUN panelek hőleadásának módja
ECOSUN alacsony hőmérsékletű infrapanel ECOSUN S magas hőmérsékletű infrapanel
  Az Ecosun S fűtőpanel hőleadásának megoszlása
Az Ecosun fűtőpanel hőleadásának megoszlása
Sugárzás
Konvekció

A sugárzás intenzitása függ a fűtőegység (infrapanel) felületi hőmérsékletétől. Minél nagyobb a hőmérséklet, annál kevesebb hőleadás történik konvekció révén. A cirkuláló levegő nem hűti le a felületet, ezáltal növelve a sugárzó hőleadást. Ez a fenti diagramon látható. 

A fűtőegység elhelyezési módja és távolsága szintén befolyásolja a hőközvetítés módját. Ha a fűtőpanelt vízszintesen, a mennyezeten helyezik el, a hőleadás jellemzően sugárzó lesz, mivel kicsi a levegő cirkuláció. Ha a panelt vízszintesen helyezik el, a konvekció nagyobb lesz, mivel itt nagyobb lesz a levegőáramlás.

A fenti elvek alapján a rendszer előnyei a következők:

Az infrasugarakat az infrapanel speciális felülete bocsájtja ki. Ezen sugarak nagy része az 5 mikrométer hullámhossz feletti tartományban található, így igen nagy hatásfokkal képes tárgy- vagy testfelszín közvetlen melegítésére, a - hagyományosan hőközvetítő - levegő fűtése helyett.
18-24%-os költségmegtakarítás érhető el infrafűtés alkalmazása mellett, mivel az infrasugarak által melegített emberi test (és egyéb környezeti tárgyak) felszínén 20-22°C-os hőérzet tapasztalható, miközben a helyiség levegőjét elegendő 18-19°C-ra melegíteni, így a felhasznált energia jelentős része hatékonyan és célzottan tud hasznosulni.
Nagy belső légterű helyiségekben – mint például csarnok, tornaterem, raktár, vagy akár templom – az infrapanelek alkalmazásával célzottan lehet fűteni a helyiségben tartózkodókat, így egyes esetekben akár 50%-os megtakarítás is elérhető a hagyományos, „levegőt fűtő” megoldásokkal szemben. Az ilyen jellegű felhasználást „zóna fűtésnek” nevezik.
Egy helyiség függőleges hőeloszlását tekintve további előnye az infrapanellel előállított hősugarak használatának, hogy a padló és a mennyezet között mindössze 1-2°C a hőmérséklet különbség, miközben hagyományos fűtési rendszerek alkalmazása mellett már 30-50 cm-enként tapasztalható 1°C hőmérséklet különbség.
Az infrasugarak tárgy- és testfelszín melegítő hatása miatt a helyiségek falai egyenletesebb hőeloszlás mellett magasabb hőmérsékletűek, így a falfelszíni páralecsapódás mértéke is alacsonyabb; a helyiségben lévő levegő páratartalma megmarad, nem csökken számottevően.
A nyílászárók üvegfelületén keresztül jelentősen kisebb, elenyésző mennyiségű hőenergia tud távozni a helyiségből infrafűtés alkalmazása esetén, ugyanis az üveg nem engedi át a 3 mikrométernél nagyobb infrasugarakat, így további energia és költségmegtakarítás érhető el ezáltal a hagyományos - „levegőt fűtő” - megoldásokhoz képest.
Az ECOSUN infrafűtő panel gondozás- és karbantartásmentes, így a fentieken túlmenően további költségmegtakarítás érhető el.

 

Eurovill Profi Kft.
1044. Budapest,
Perényi Zs. u. 10.
Tel: 36 1 3704373

Eurovill Profi Kft. a Facebook-on