Sokan érdeklődnek, hogy adott helyiségbe milyen fűtőberendezést érdemes választaniuk, amely kérdéssel általánosságban korábban már foglalkoztunk is, most a fűtőpanelt mutatjuk be részletesebben.

Hogyan működik a fűtőpanel?

A fűtőpanelek két módon is fűtik a helyiséget, egyrészt konvekciós úton, ahogyan a konvektorok is működnek. A készülék beömlőnyílásain a hideg levegő beáramlik, ezt a levegőt felmelegíti, majd a meleg levegő kiáramlik a felső kiömlőnyílásokon.

A fűtőpanel rendelkezik egy beépített alumínium lappal, amely a Naphoz hasonlóan sugározza a hőt és a helyiségben tartózkodó személyeket és a környezetében lévő tárgyakat melegíti. Ezzel nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy hőérzetünk egyenletes és komfortos legyen anélkül, hogy a levegőt túlzottan felmelegítené.

Miért hátrányos, ha túl meleg a levegő?

  • Mert hiába meleg a körülöttünk lévő levegő, ha a falak, a padló és a berendezési tárgyak hidegek, a hőérzetünk sokkal kevésbé intenzív – kellemetlenné válik a helyiségben tartózkodni
  • Mert a levegő – bár viszonylag hamar felmelegszik, ugyanolyan – hamar le is hűl. Ezért kevésbé gazdaságos ez a fűtési mód egy olyan helyiségben, ahol sok időt töltünk, mert folyamatos fűrésre van szükség.

Hogyan szabályozzuk a fűtőpanelt?

Az általunk forgalmazott fűtőpanelekben elektronikus termosztát gondoskodik a hőkomfortról és a gazdaságos üzemelésről. Ez a vezérlő 0,1 Celsius fokos hőmérséklet változásra már reagál – azaz + / – 0,1 C fok eltérés esetén ki-, illetve bekapcsolja a fűtőkészüléket.

Miért jó ez?

Kisebb hőingás esetén a komfortérzetünk növekszik, hiszen szervezetünk állandónak érzékeli a hőmérsékletet. Ezért kellemesebben érezzük magunkat – nincs jelen az „egyszer melegem van, egyszer fázom” érzés.

Kisebb hőingás esetén a fűtés is gazdaságosabb, hisz minimális a „túlfűtés” – azaz az elvárt hőmérséklettől való eltérés – és kisebb hőmennyiséget kell közölni a környezettel, ha csak minimálisan csökkent a beállított érték alá – ez kevesebb energiát igényel, mint egy nagyobb (akár 1-2 fokos) különbség kiegyenlítése.

Egyes modelljeink intelligens termosztáttal is rendelkeznek, melyek ablaknyitás érzékelővel és mozgásérzékelővel is fel vannak szerelve, így biztosítják a gazdaságos üzemelést akkor is, ha elfeledkezünk róluk.

Miért hasznos az ablaknyitás érzékelő?

Mert szellőztetés idejére sem kell manuálisan kikapcsolni a fűtőtestet, az automatikusan érzékeli az ablak kinyitását, és szünetelteti a fűtést. Ezzel megakadályozza, hogy akaratlanul a külső levegő melegítsük – azaz az utcát fűtsük.

Miért szerelik fel mozgásérzékelővel?

Alapvetően a fűtőpaneleket olyan helyiségekbe ajánljuk, amelyekben több időt töltünk. Azonban ha elhagyjuk a helyiséget hosszabb-rövidebb időre, a fűtőtest ennek megfelelően temperálja ugyan a szobát, de kisebb energiafelhasználással-, alacsonyabb hőmérséklet tartásával üzemel, amivel jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg.