2018 januártól a magyarországi háztartásokat is érintő változtatások lépnek érvénybe az elektronikus fűtéspiacon. Egy uniós előírásnak köszönhetően ezt Ön is megtapasztalhatja, ha például a fűtés korszerűsítésére kerül sor az otthonában.

Még rengeteg lakásban, házban található olyan elektromos fűtőtest, kazán, vagy bármilyen más készülék, amely nem felel meg az új szabályoknak.

Miről is van szó valójában? Az alábbi cikkben minden tudnivalót közérthetően elmondunk.

Mi is az az ErP és mire figyeljünk?

  1. január 1-től már csak a szabványoknak megfelelő elektromos fűtőtestek gyárthatók, és hozhatók első alkalommal forgalomba az Unió területén.

Aggodalomra addig semmi okunk, amíg a már meglévő fűtőkészülékünk esetleg nem felel meg a szabályozásnak, hiszen azt nem tilthatják be. Ellenben ha cserére, korszerűsítésre kerülne a sor, akkor az új szabályozásnak megfelelőt kell majd választani.

Az Európai Uniónak egyik célkitűzése a környezet valamint bolygónk védelme, ezért számos olyan szabályt vezet be folyamatosan, amelyek ezt segítik elő. A kazánok után az elektromos fűtések megreformálása következik: az alacsonyabb energiafogyasztás és károsanyag-kibocsátás érdekében fogadták el az úgynevezett ErP-t.

 

MIT JELENT AZ ÚJ ERP SZABÁLYZAT AZ ELEKTROMOS FŰTÉSI TERMÉKEK SZÁMÁRA?

2018. január 1-jétől kezdődően az új „ErP-rendelet” célja, hogy a CE-jelöléssel ellátott termékek energia megtakarítását optimalizálja.
Figyelem! Ez a rendelet minden elektromos fűtőberendezésre vonatkozik: konvektorra, panelre, radiátorra és fürdőszobai törölköző szárítókra egyaránt.

Az ErP szabályozás az energiahatékonyság (Ns) kiszámításán alapul. A készülékeknek el kell érniük a legkisebb szükséges eredményt az elhelyezésük (falra rögzített vagy mobil, lábon álló) függvényében.

Az energiahatékonysági számítás két kritériumon alapul:

  • Szabályozási fajtája, mint például az, hogy mechanikus vagy digitális termosztát, amely programozható.
  • Valamint a fejlettebb funkciók, mint pl. Jelenlét / „előrelátás érzékelő”, távvezérlés vagy ablak nyitás érzékelő.

Ahhoz, hogy ErP szabályozásnak megfelelő legyen készülékünk, úgy a mobil (hordozható) elektromos fűtőtestek esetén minimum 36%-os ErP-értéket (Ns), míg a fixen falra szerelt fűtőtestek esetén minimum 38%-ot kell teljesíteniük.

 

MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR AZ ERP SZABÁLYOZÁS?

  • Megnövelt energiahatékonyság, amellyel hosszútávon energiát és pénzt takarít meg
  • Környezettudatos, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése miatt
  • Könnyebb választás az energia besorolás átláthatóságának köszönhetően
  • A nem hatékony és szennyező termékek eltávolítása a piactól

A jó hír, hogy az Atlantic elektromos fűtőtestek megfelelnek az ErP szabványnak, így továbbra is a legjobb minőségben, biztonságosan és gazdaságosan állnak rendelkezésükre.

HOGYAN REAGÁLNAK A GYÁRTÓK ÉS A PIAC?

Az ErP irányelv arra ösztönzi a gyártókat, hogy hatékonyabb és eredményesebb termékeket állítsanak elő, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak, ezáltal gazdaságosabbak.
Továbbá kizárja a piacról azokat a kis teljesítményű, de nagy energia-felhasználású termékeket, amelyek nem felelnek meg a környezetbarát energia hatékony irányelvi követelményeknek.

MIT KÍNÁL AZ ATLANTIC?

Az Atlantic üdvözöli és támogatja az új ErP rendeleteket, valamint a gyár már most készen áll az új ErP követelményekre, amelyek az elektromos fűtőtesteket érintik.