Valljuk be, hogy ez az egyik legfontosabb kérdés, amire elsők között kíváncsiak az emberek. Ez érthető is, hiszen minden fűtésszezonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Azonban ez drasztikusabb lehet, ha rossz megoldást választunk.

Bár pontosan nem fogjuk tudni most megmondani, hogy kifejezetten az Ön ingatlanában mennyi lesz a havi költség (a szakértőink ebben is személyre szabott segítséget tudnak nyújtani), azonban egy hasznos gondolatmenetet megoszthatunk Önnel, ami  jó alapot ad.

Fűtési költségek elektromos fűtés esetén.

Nos, a személyes megbeszélések során gyakran találkozunk azzal, hogy a vevők törekszenek a lehető legkisebb fogyasztású fűtőtest megvásárlására. Ez elsőre teljesen logikus is. Minél magasabb a fogyasztása, annál többe kerül majd a fenntartása. De ez mégsem ennyire egyszerű.

Egy példa, ami megmutatja, hogyan szokták tévesen meghatározni melyik fűtőtest az ideális.

Tegyük fel, hogy két ugyan olyan paraméterekkel rendelkező szobája van az ingatlanában és az egyikbe egy 1000 Wattos, a másikba pedig egy 2000 Wattos fűtőtestet helyez el. Mind a kettőben beállítja a termosztátot 21 °C-ra. Most arra gondol, hogy a 2000 Wattos helyiségben biztosan 2x annyi lesz fűtés költsége?

Ez logikus következtetés, de mégsem helyes. Lehet, hogy a nagyobb teljesítményű eszköz 2x annyi áramot fogyaszt, de ezzel az is együtt jár, hogy sokkal rövidebb idő alatt eléri a kívánt hőmérsékletet. Így amíg az 1000 Wattos-nak 20 perc kell, addig a 2000 Wattos-nak lehet, hogy csak 10 vagy akár még annál is kevesebb. Ez utóbbi esetben pedig éppen a nagyobb teljesítmény a gazdaságosabb választás.

Persze ez egy viszonylag steril környezetet feltételező példa, azaz egyik helyiségben sincs olyan probléma, ami nagy hőveszteséggel járna. Az ingatlan adottságai nagyon fontosak a fűtési eszköz megválasztásánál, éppen ezért is javasoltuk már egy előző cikkünkben a hőtérképes felmérést a nagy döntés meghozatala előtt.

Természetesen ezzel a cikkel nem arra akarjuk Önt rábeszélni, hogy feltétlenül a magasabb teljesítmény mellett döntsön, csak szerettünk volna rávilágítani, hogy nem feltétlenül az a jó döntés, ami elsőre annak látszik. A jó fűtési rendszer kiépítése nagyon sok tényezőn múlik, ezért javasolt szakértői segítséget kérni.