A fűtés megválasztásánál vagy korszerűsítésénél a legtöbben azon törik a fejüket, hogy milyen típusú fűtést válasszanak. Legyen gáz, fa vagy elektromos? Persze ez egy nagyon fontos kérdés, azonban lehet, hogy érdemesebb első lépésnek egy hőtérképezést készíttetni, hiszen ha túl sok hő szökik el, akkor semelyik megoldás nem lesz gazdaságos.

Mit is jelent pontosan a hőtérképezés?

A termográfia az anyagok hőtartalmát vizsgálja egy hőkamera segítségével. Minden, aminek a hőmérséklete -275 °C (abszolút nulla) felett van, az elektromágneses energiát sugároz, mely a megfelelő eszközzel megmérhető.

Mi derül ki egy ilyen vizsgálatból?

A hőkamerák által alkotott képen látni lehet az épület adott területének a hőmérsékletét. Ennek segítségével felfedezhetőek azok a területek, ahol hőveszteség keletkezik. Ezek fő oka általában a hiányos vagy gyenge kivitelezés, esetleg az idő okozta súlyos károk. Így ennek a technológiának köszönhetően a falak megbontása nélkül kiderülhetnek a hibák, melyek nem csak kellemetlenségeket okozhatnak, hanem láthatatlanul teszik sokkal veszteségesebbé az épület fenntartását.

Sok esetben jelentenek ilyen gyenge pontot a nyílászárók és a körülöttük található falfelületek. Ezeknek a javítása már az első fűtéssel töltött hónapokban jelentős változást hoz majd, nem csak a hőérzékelés szempontjából, hanem a költségek tekintetében is.

Milyen épület esetében javasolt ez a vizsgálat?

Azt kell, hogy mondjuk minden olyan épületnél, ahol emberek élnek vagy dolgoznak, akárcsak időszakosan is. Az új építésű ingatlanokat is érdemes felméretni, mert lehetnek olyan, nem látható kivitelezési hibák, amikre jobb, ha minél hamarabb fény derül. Szerencsére ma már néhány tízezer forintból megoldható egy ilyen vizsgálat. Azonban lehet, hogy olyan problémákról szerzünk tudomást, amik ennél sokkal több pénzt húztak volna ki a zsebünkből.

A hőtérképezés sok szempontból nagyon hasznos az új fűtési rendszer kialakításánál valóban érdemes segítségül hívni, hiszen számos kérdést megválaszol.

És miután megvannak a vizsgálati eredmények, sok szeretettel várják Önt a munkatársaink, hogy az ismert paraméterek figyelembevételével közösen kiválasszák az Ön számára legideálisabb fűtéstechnológiát.